De prachtige suikerfiguren van Carlos Lischetti

De prachtige suikerfiguren van Carlos Lischetti

Begin dit jaar mocht ik de grootmeester in het boetseren ontmoeten: Carlos Lischetti! Lucky me, want de hele redactie van de MjamTaart! krijgt knikkende knieën en een giechellach bij het zien van deze knappe Argentijn. Op een zonnige winterdag reisde ik met een blos op mijn wangen en bladzijden vol vragen naar Cake Atelier in Lelystad en vroeg hem het hemd van het lijf.

Carlos was er al vroeg bij! Toen hij tien jaar was draaide zijn leven al om het maken van taarten. “Alles wat ik zag, alles wat ik las in boeken, alles wat met taart te maken had trok mijn aandacht”, aldus de Argentijn. De creativiteit werd hem dan ook met de paplepel ingegoten, want hij komt uit een erg artistiek gezin. Zowel zijn ouders als grootouders oefenden een ambacht uit. Als kind speelde hij al veel met klei en tekende hij allerlei dingen, samen met zijn tweelingbroer Elio. “We kleurden veel samen. Dat liep ook wel eens uit de hand. Mijn moeder werd gek van al onze tekeningen op de muur.” Ook bakte hij al veel taarten. Dit mocht hij als kleine jongen niet altijd alleen doen, maar gelukkig hielpen zijn moeder en oma hem veel. Langzaam werd hij er steeds beter in. De klei ruilde hij in voor sugar paste en op zijn 16e begonnen de taarten echt zijn werk te worden. Hij schreef zich in voor kooklessen en kreeg een baan bij een lokale bakkerij. Alles wat hij zich in zijn jonge jaren had aangeleerd, kon hij nu onder professionele begeleiding perfectioneren.

Twee handen op één buik?
Inmiddels is Carlos een beroemd cake designer, geeft hij modeling masterclasses over de hele wereld, schrijft en ontwerpt hij voor diverse tijdschriften en heeft hij het boek Animation in Sugar uitgebracht. Hierbij werkt hij nog steeds, net als vroeger, samen met zijn tweelingbroer. “Elio werkt in de animatie en ontwerpt de schetsen van de figuren. Ik maak ze vervolgens in 3D. Hij is mijn allergrootste inspiratiebron. Zijn designs zijn echt uniek en fris! We hebben het boek helemaal samen gemaakt”. Deze samenwerking ging niet helemaal zonder slag of stoot. Ook al zijn ze tweelingbroers, hun karakters zijn totaal verschillend. Zo rustig als Carlos tijdens dit interview oogt, zo ongeduldig kan hij zijn tijdens het creatieve proces. Ondanks dat hij de creativiteit het leukste vindt aan zijn baan, maakt het hem soms ook wel een beetje chagrijnig. Broer Elio is juist één en al geduld. “We moesten echt een manier vinden om samen te werken, maar we zijn beide zo trots op het resultaat.”

Cultuurverschillen
Carlos reist al zo’n drie jaar de hele wereld rond om anderen de kunst van het boetseren eigen te laten maken. Zijn classes brachten hem in Australië, Spanje, Engeland, Ierland, Italië en nu dus in Nederland. De cultuurverschillen tussen deze landen ziet hij ook goed terug in de cake designs. “Italianen zijn erg emotioneel, terwijl Britten wat fatsoenlijker en gereserveerder zijn. Italiaanse taarten zijn veel explosiever en recht uit het hart gemaakt, terwijl Britse taarten wat conservatiever en traditioneler zijn. “ Carlos vindt dat Nederland erg getalenteerde cake designers heeft en heeft bewondering voor de reeds uitgebrachte Nederlandse boeken. Wat hem ook opvalt is dat wij in Nederland zulke kwalitatief goede ingrediënten gebruiken. “En dat is essentieel voor een goede, maar ook lekkere taart!” Zijn verblijf in Nederland inspireert hem ook voor nieuwe designs. Vooral de hoge dunne gebouwen in Amsterdam met hun leuke gevels maken hem erg enthousiast. Dus wie weet kunnen we binnenkort een Hollandse taart uit zijn magische handen verwachten.

Trial and error
Wat Carlos de lezers van MjamTaart wil meegeven is dat het niet erg is om fouten te maken. Hier leer je juist van! Trial and error! “Ook ik maak nog steeds fouten. Dat mogen jullie best weten!” Zelfs zijn biggest mistake ever wil hij best met ons delen. “Ik heb eens een bruidstaart gemaakt die tijdens het vervoeren helemaal in elkaar zakte van de warmte. Er was wel airco, maar die was niet opgewassen tegen een buitentemperatuur van 40 oC. Alles was ingestort. Ik kon weer helemaal opnieuw beginnen.” Zo’n grote blunder maakt hij nu niet meer, maar de vele kleine blundertjes poetst hij weg met decoraties. Niemand die er ooit meer wat van ziet.

Toekomstdromen
In de loop van dit jaar beginnen Carlos en Elio aan hun tweede boek. Ook deze zal weer vol staan met prachtig uitgewerkte suikerfiguren. Carlos is very excited om hiermee aan de slag te gaan. Ook wil hij zich het maken van chocoladesculpturen eigen gaan maken. Daarnaast is hij op dit moment bezig met een secret project. Hij kan er nog niks over zeggen, maar leuk is het zeker te weten. To be continued…..

 

Reageren is uitgeschakeld